Bayern

Bayern. Het eerste waar elke man dan spontaan aan denkt is de succesvolle voetbalclub FC Bayern München. Gek genoeg is dit ook waar Google je het eerst naartoe leidt. Maar het is vooral een streek in het zuidoosten van Duitsland: Beieren (Bavaria in het Engels). De grootste deelstaat (Bundesland) van Duitsland, waar ik voorbije week rondtoerde en het lokale bier aan een smaaktest onderwierp. Wat ik hier heb geleerd is dat de rest van Duitsland de mensen uit Beieren maar matig apprecieert. Dat de rest van Beieren het volk uit München maar niets vindt. Ik heb het gevoel dat de vergelijking met ‘dikke nekken’ uit Antwerpen wel opgaat. En dat de mensen die in Franken (Franconia) wonen, liefst niet geassocieerd worden met Beieren, hoewel ze er deel van uitmaken. Interessant allemaal. Het Duitse dialect dat hier wordt gesproken is voor mij (en blijkbaar ook voor Duitsers uit een andere regio) moeilijk verstaanbaar (het zijn dus de West-Vlamingen onder de Duitsers). West-Vlamingen met ne dikke nek. Geen wonder dat mijn Engelse host in München, Jeremy, de stad leuk vond om in te wonen maar het volk toch tegenvallend. Zowel hij als Ludwig zijn het hier over eens. Ik kan er mij moeilijk over uitspreken na een kort bezoekje van één dag. Wat ik wel kan bevestigen en wat heel opvallend is in München is het totale gebrek aan culturele diversiteit. Zoeken naar een niet blanke persoon is daar, de hordes Japanse toeristen even buiten beschouwing gelaten, als zoeken naar een naald in een hooiberg. Ik denk dat er percentueel meer diversiteit zit in het elftal van FC Bayern dan in de bevolking van de stad zelf.

Het landschap tussen München en Nürnberg valt enigszins te vergelijken met Waals-Brabant en de Ardennen, maar dan met minder reliëf en betere wegen. Hier en daar wat bieten die geoogst worden en ik voel me zo weer op mijn trainingswegen rondom Tienen. Maar de vergelijking gaat toch niet helemaal op en het landschap kan best gewoon gedefinieerd worden als Duits. Ik ga het ook nog een laatste keer vermelden: België kan nog héél veel leren van Duitsland op vlak van fietsinfrastructuur. Hopelijk gebeurt dat ooit ook eens…

De herfst is ondertussen echt gearriveerd. Naast de mooie geel-oranje kleuren van de bomen tekenen nu ook alle andere elementen van de herfst present: Beukennootjes die knisperen onder mijn banden alsof ik over een zak chips aan’t rijden ben, een bladerdek op de grond i.p.v. boven mijn hoofd waardoor het fietspad onzichtbaar wordt, genoeg grijze wolken om Duitsland volledig te bedekken en een stevig windje, strak genoeg om mijn gezicht (tijdelijk) te vervormen. Aan alle mooie liedjes komt een einde, maar de voorbije zomer was dan toch ‘Thinking Of A Place’ van The War On Drugs: Heel mooi, geweldig lang, maar je raakt het nooit beu.

Verder heb ik nog enkele dingen geleerd de voorbije weken:

  • München is Monaco in het Italiaans. Monaco is ook Monaco in het Italiaans. Dus geen idee hoe die dat uit elkaar houden?
  • Duits is vaak een veel simpelere taal dan je voor mogelijk houdt. Een nagelknipper is blijkbaar gewoon ‘Nagelknipser’.
  • Elk dorp in Beieren heeft zijn eigen Meiboom. Ik wist eerst niet goed wat het was, en de feestelijkheden er rond zijn mij, ook na een uitleg door Ludwig, nog niet helemaal duidelijk.
  • Slapen in een tentje op 900 m hoogte is geen goed idee meer eind oktober. Bij een heldere nacht en temperaturen tot -10°C is het niet echt aangenaam slapen en bovendien duurt het ’s ochtends even voordat het water in je drinkbus opnieuw een vloeibare vorm heeft aangenomen.

Momenteel ben ik dus in Nürnberg, waar ik goed ben opgevangen door die snurkende Duitser, Ludwig. De stad, met een rijk nazi-verleden, is groter dan ik had verwacht en zeker het bezoeken waard, wat ook door een heleboel toeristen gedaan wordt. Mijn reisplanning voor misschien wel de laatste maand dit jaar krijgt vorm: Praag, Berlijn en Poznan zijn de volgende bestemmingen en dan volgt meer dan waarschijnlijk Bratislava net voor de winterstop!

Vanaf nu kan je de reeds afgelegde route in Europa ook terugvonden onder het menu ‘Route’. Proost!

IMG_4612 (1)

Zonsondergang net over de grens in Duitsland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.